L’Hotel

L’Hotel Talabart es singularitza per oferir a llurs visitants, ja siguin de l’hotel o restaurant, un ambient tranquil i familiar, oferint una excel·lent cuina casolana pròpia de la Val d’Aran i de mercat.

És ideal per a trobades de motoristes, ciclistes, colònies esportives infantils, vacances familiars, viatjans…, i per a totes aquelles persones que volen gaudir d’uns dies de pau i tanquil·litat en un entorn de natura, calma i la bellesa muntanyenca aranesa.

Des de l’Hotel Talabart es poden preparar gran quantitat sortides i excursions a llocs idíl·lics de la Vall d’Aran (Saut det Pish, Eth Ueths deth Jueu, Artiga de Lin, pistes d’esquí de Baquèira Beret…), també a poblacions de la val com Vielha, la capital, (l’església de Sant Miqueu de transició del romànic al gòtic, eth Palai de Gèu, Museu dera Val d’Aran), Salardú, Garós, Artiés, Vilamós, Bossòst…, així com també a zones de fàcil accés del sud de França com Luchon, Saint Gaudens, la catedral de Saint Bertrand de Comminges… La Vall de Boí queda a una hora de cotxe on podrem gaudir del millor romànic dels Pirineus, visitar i gaudir de les esglésies romàniques de Sant Climent de Taüll, Santa Eulàlia d’Erill la Vall…, així com accedir al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Tanmateix, al poble, hi ha les instal·lacions d’ spà termal Termes Baronia de Les, així com també NaturAran (senderisme, parc d’aventures…) i Deportur (rafting, hidrospeed…), indrets on passar unes bones estones lúdiques i d’aventura. Al poble de Les i roman una indústria singular com és la del caviar (Caviar Nacarii), on es poden fer visites guiades i compra de llaunes de caviar. A la veïna població de Bossòst i tot pujant el port del Portillón podem visitar Aran Park i observar-hi animals saltvatges com óssos bruns, llops europeus, llops àrtics, linxs, llúdries, cabirols, isards, cèrvols, marmotes, voltors…

Disposa d’un ampli aparcament per a vehicles i una extensa zona ajardinada amb gespa i una piscina i zona de jocs infantils, on els més menuts hi passarant agradables estones lúdiques i de relax. Apte també per a fer-hi bones estades de descans i lectura sota l’ombra dels salzes i els avets.

Historia

El 1942 a Can Talabart, una casa particular, hi viuen la Paulina Benosa (Bòssost), en Ton Boya (Les) i l’Agustí Boya (Les), fill d’ells dos; comparteixen la seva llar en una mena de “casa de menjars” de l’època, donant de menjar als passavolants del poble, també a militars i treballadors de la central elèctrica.

No és fins el 1960 amb el casament del fill Agustí amb la Lolita Quintana ( Vilaller – Fonda Mas). La idea inicial de donar menjar i hostatjar viatjans, s’amplia, fins el punt que el 1964 es reforma la part del davant.

El 1972 s’uneixen les dues cases, la particular i l’hostal, aixecant un pis. A partir d’aleshores es comencen a fer diferents modificacions, fins que el 1987 les reformes són molt importantsi l’hotel assoleix un total de 25 habitacions amb bany.
La part inicial de “casa de menjar”, és a dir, el restaurant, serveix a molts ciutadans francesos i a les persones que s’hostatgen a l’hotel.

Actualment la direcció i gestió de l’hotel i restaurant recauen en el nét d’en Ton i la Paulina, en Tonho Boya i la seva dona Carme Viló, amb l’ajuda, encara, de la Lolita, mare d’en Tonho.